index download contact nieuws surface Digikidz software projecten nederlands english index

toplefttoptopright
left
left

Op deze site...
Niet op deze site...
Video

 

Beelden voor de Toekomst
Beelden voor de Toekomst is een landelijk project, dat zich richt op het digitaliseren en ontsluiten van audioviseel archiefmateriaal, het zgn. audiovisueel erfgoed van Nederland. Daarbij worden televisie-, film-, foto- en geluidsarchieven gedigitaliseerd en gearchiveerd.

Een van de consortiumpartners in het project is de Vereniging Openbare Bibliotheken. De (vernieuwende) bibliotheken zijn bij uitstek de plaatsen waar het gedigitaliseerde materiaal aan een breder publiek gepresenteerd kan worden.
In het kader hiervan zijn bij vier bibliotheken pilotprojecten opgezet waarin concepten worden ontwikkeld om het beeldmateriaal aan te bieden.

VideoQuiz In opdracht van de Zeeuwse bibliotheek werkt Onwijs sinds 2008 aan de invulling van een concept dat zich met name richt op educatieve toepassingen, naast het ontsluiten voor een algemeen publiek.

Voor vier thema's is er onder andere videomateriaal geselecteerd en toegevoegd aan de Zeeuwse erfgoedportal geschiedeniszeeland.nl. Daarnaast is er een (educatieve) videoquiz ontwikkeld op basis van dit materiaal voor het Surface-platform. Van deze quiz is ook een webversie beschikbaar.
De quiz zal deel gaan uitmaken van de invulling van de OnderwijsServiceBus.

De geselecteerde thema's hebben allemaal te maken met het onderwerp Water, vanuit een regionaal, Zeeuws perspectief:
  • Watersnoodramp 1953
  • Deltawerken
  • Visserij in Zeeland
  • Scheepsbouw
  • Bij de ontwikkeling van de quiz is er van uitgegaan dat de inhoud aangepast en aangevuld kan worden met nieuw materiaal rond nieuwe thema's.

    De resultaten van het project zijn op 16 december 2009 gepresenteerd op een symposium over digitale duurzaamheid in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg.
    OnderwijsServiceBus
    In opdracht van de Zeeuwse bibliotheek werkt Onwijs aan een nieuw soort bibliotheekbus, specifiek gericht op het onderwijs.

    Zeeland kent veel kleine kernen, waar publieke voorzieningen schaars zijn en langzaamaan afnemen. Als antwoord daarop heeft de bibliotheek inmiddels de BiblioServiceBus rondrijden: een mobiele bibliotheek met aanvullende diensten zoals een geldautomaat en verkoop van postzegels, bioscoopkaarten, strippenkaarten en treinkaartjes.

    Na het succes van deze eerst bus is besloten een tweede servicebus in te zetten, met extra voorzieningen voor het onderwijs. Sinds de start van het project in het najaar van 2007 werkt Onwijs mee aan de onderwijskundige invulling van dit concept. De bus zal in 2010 gaan rijden.
     

    Schatverhalen van Walcheren
    Vanaf 2006 werkt Onwijs aan een project met als doel bij meer kinderen interesse te wekken voor de verschillende musea en archieven op Walcheren. Uniek aan het Schatverhalen project is dat vrijwel alle musea in de regio deelnemen. De Innovatie Cooperatie van de Rabobank Vlissingen ondersteunt en begeleid het proces.

    In totaal doen er 12 instellingen mee aan het project. Per museum of archief is er een stripverhaal, een set kijkwijzers en een voorleesverhaal en er is een begeleidende website en een promotievideo.

    momo
    Centraal in de verhalen staat het tweetal Mo en Maatje.
    In steeds verschillende tijden beleven zij avonturen. In het Vlissingen van de jonge Michiel de Ruyter duiken ze naar een schat, in de tijd van Mondriaan en Toorop ontdekken ze het 'licht van Domburg', ze ontmoeten Napoleon in een Zeeuws fort, gaan met Jacob van Roggeveen op ontdekkingstocht naar Paaseiland en krijgen het aan de stok met Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog.

    In december 2009 is de ontwikkelfase van het project officieel afgesloten. Al het materiaal is nu beschikbaar bij de deelnemende instellingen en op de website op www.schatverhalen.nl.
    Thinkquest Projects
    Thinkquest Projects is een gratis leeromgeving, opgezet door softwareinternational Oracle. Leerlingen van deelnemende scholen kunnen er in een veilige omgeving een eigen pagina aanmaken, contact leggen met leerlingen van andere scholen, werken aan projecten en hun eigen werk online zetten.

    Onwijs heeft bijgedragen met drie uitgewerkte projecten:



    Geinige getallen gaat over getallen in alle soorten en maten. Kleine getallen, grote getallen, speciale getallen, bijzondere getallen, persoonlijke getallen, lievelingsgetallen, getallen in de natuur, getallen in je omgeving, enz.

    IJverige ijzertijd
    vertelt over het leven van mensen in de ijzertijd. Hoe woonden, werkten, aten en sliepen ze? Hoe zagen hun huizen, kleren en sieraden eruit? Wat is er tegenwoordig anders en wat hetzelfde?

    Toevallig ook taal
    laat zien dat taal meer is dan wat er uit je mond komt. Er zijn allerlei bijzondere talen, talen die je vaak niet eens kunt spreken. Hoe kan het dan dat het toch talen zijn?

    Deze projecten zijn vrij toegankelijk voor elke school, mits lid van Thinkquest Projects.
    Ga naar de Thinkquest site om in te loggen of aan te melden.
    MuisWijs!
    Bedoeling van het project MuisWijs! is aandacht te vragen voor gezond computeren door kinderen, thuis en op school. Het project is ontwikkeld door fysiotherapeut Bart Meijer.
    Onwijs werkte mee aan het vormgeven van het educatieve gedeelte van het project.

    De MuisKit, het pakket voor op school, bevat o.a. een serie muiswijs werkbladen met informatie, vragen en opdrachten, een affiche en een spierspanningsmeter én internetopdrachten die op de educatieve site Thinkquest Projects uitgewerkt kunnen worden.

    Illustraties voor de bijbehorende affiche zijn verzorgd door Tekenteam.

    Meer informatie is te vinden op de website van MuisWijs!.

    left
    left
    bottom
    © 2001-2010 Onwijs