Onderwijs

Multitouch in het onderwijs

Multitouchtafels vormen een waardevolle bijdrage aan het onderwijs.

 

De directe besturing (met je handen) en het feit dat uw leerlingen daadwerkelijk op een multitouchtafel kunnen samenwerken maakt dit apparaat een uitstekend middel voor toepassing in het onderwijs. Voor de leerkracht is het een nieuw leermiddel met eigen specifieke voordelen: uw leerlingen leren ook van elkaar, waardoor u gebruik maakt van het waardevolle 'peer to peer' learning.

 

Maar ze kunnen ook geheel zelfstandig aan de slag en sommige applicaties van Onwijs kunnen zeer    bruikbaar worden ingezet bij r.t.

 
Onwijs Onderwijs

Onwijs is gespecialiseerd in het ontwikkelen van educatieve programma's voor multitouch. Als specialist op dit gebied werkt Onwijs onder meer samen met Kennisnet (Het leren van de toekomst), universiteiten en bibliotheken.

Bij Onwijs werken verschillende mensen met jarenlange praktijkervaring in het onderwijs. 'Onze' leerkrachten dragen zorg voor de aansluiting bij de kerndoelen, bij het pedagogisch didactisch klimaat en bij de eisen die de moderne school aan haar leerlingen en leerkrachten stelt.

 

Het aanbod van Onwijs bestaat voor het primair onderwijs uit programma's voor rekenen, geschiedenis, wereldoriëntatie, taal, leren lezen en educatieve spelletjes. Regelmatig komen er nieuwe programma's bij. Speciaal voor de kleuterbouw heeft Onwijs De Wijsbeer ontwikkeld.

 

Daarnaast werkt Onwijs aan programma's die leerkrachten de mogelijkheid bieden om zelf lesmateriaal aan te vullen.

TipTile op school

    

Een van onze nieuwste programma's is TipTile op school: www.tiptileopschool.nl. Met dit handige pakket kunnen uw leerlingen (of uzelf) presentaties of een digitaal werkstuk maken voor het digibord of uw multitouchtafel. Hou de site in de gaten, regelmatig publiceren wij daar gratis TipTiles die u in uw klas kunt gebruiken!

 

 

 

 

Schoolpakket

Onwijs biedt een uitgebreid pakket programma's aan voor op school.

 

 

Zebrapakket bekijk de video

 

Er zijn programma's beschikbaar voor onder- midden- en bovenbouw. U kunt kiezen uit rekenen, taal, wereldoriëntatie of combinatiepakketten.

 

Al onze pakketten zijn geschikt voor de multitouchtafel en/of digibord.

 

 

 

Via deze link kunt u onze catalogus aanvragen: e-mail: stuur een e-mail

VSO Talryk

Op VSO Talryk, school voor voortgezet speciaal onderwijs in Drachten, wordt onder meer gebruik gemaakt van het Wijsbeerpakket van Onwijs. Dit pakket bevat 12 thema's uitgewerkt in 36 applicaties. Daarnaast maakt de school ook zelf educatieve toepassingen binnen de Onwijs - omgeving, met de Onwijs tools.

 

Mariquita

Mariquita is een van onze allereerste multitouchapplicaties. Dit eenvoudige, vrolijke rekenspelletje is inmiddels al over de hele wereld een groot succes.

 

Waar is dit vriendelijke beestje zoal geweest?

  • Op de Frankfurter Buchmesse
  • In Las Vegas
  • In het Microsoft Museum in Seattle
  • Bibliotheken in Nederland en België

Toekomst Beelden

Beelden voor de Toekomst is een landelijk project, dat zich richt op het digitaliseren en ontsluiten van audioviseel archiefmateriaal, het zgn. audiovisueel erfgoed van Nederland. Daarbij worden televisie-, film-, foto- en geluidsarchieven gedigitaliseerd en gearchiveerd.

Een van de consortiumpartners in het project is de Vereniging Openbare Bibliotheken. De (vernieuwende) bibliotheken zijn bij uitstek de plaatsen waar het gedigitaliseerde materiaal aan een breder publiek gepresenteerd kan worden.
In het kader hiervan zijn bij vier bibliotheken pilotprojecten opgezet waarin concepten worden ontwikkeld om het beeldmateriaal aan te bieden.

VideoQuiz In opdracht van de Zeeuwse bibliotheek werkt Onwijs sinds 2008 aan de invulling van een concept dat zich met name richt op educatieve toepassingen, naast het ontsluiten voor een algemeen publiek.

Voor vier thema's is er onder andere videomateriaal geselecteerd en toegevoegd aan de Zeeuwse erfgoedportal geschiedeniszeeland.nl. Daarnaast is er een (educatieve) videoquiz ontwikkeld op basis van dit materiaal voor het Surface-platform. Van deze quiz is ook een webversie beschikbaar.
De quiz zal deel gaan uitmaken van de invulling van de OnderwijsServiceBus.

De geselecteerde thema's hebben allemaal te maken met het onderwerp Water, vanuit een regionaal, Zeeuws perspectief:

  • Watersnoodramp 1953
  • Deltawerken
  • Visserij in Zeeland
  • Scheepsbouw

Bij de ontwikkeling van de quiz is er van uitgegaan dat de inhoud aangepast en aangevuld kan worden met nieuw materiaal rond nieuwe thema's.

De resultaten van het project zijn op 16 december 2009 gepresenteerd op een symposium over digitale duurzaamheid in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg.

SkoolZone

Voor (en met) Bibliotheeknetwerk ZHD ontwikkelde Onwijs een hele nieuwe, innovatieve en interactieve internetversie Werkstukken- en Spreekbeurtenhulp: SkoolZone.

 

 

Alle Nederlandse bibliotheken kunnen zich aansluiten bij SkoolZone, via ZHD. SkoolZone helpt kinderen bij het maken van werkstukken en spreekbeurten. Een mooie rol is weggelegd voor de mediacoach van de bibliotheek.

 
Uniek aan deze webapplicatie, is dat we gebruik hebben gemaakt van onze ervaring met het maken van programma's voor touchschermen en multitouchtafels. De objecten op het scherm in de webapplicatie kun je met je muis 'oppakken'  en vrij over het scherm bewegen. Dat is een techniek die Onwijs goed beheerst, maar die je eigenlijk nooit tegenkomt op websites.

 

De Columbus

Op het Zeeuwse platteland rijdt een bus boordevol nieuwe technologie voor het onderwijs. Het is een bus van de Zeeuwse Bibliotheek, dus je kunt er ook nog terecht voor boeken.

 

In deze bus kunnen de Zeeuwse schoolkinderen kennis maken met het nieuwste van het nieuwste op het gebied van technologie in de klas. Wie durft er nog te zeggen dat het platteland achterloopt?

 

In De Columbus, met Louise Fresco en Alexander Rinnooij Kan.Onwijs heeft voor dit bijzondere project veel werk verricht. Zo hebben we onderzoek gedaan binnen het Zeeuwse onderwijs, we hebben gesproken met leerkrachten en met de mensen van de bibliotheek. Onze bevindingen staan in een adviesrapport, dat is gebruikt bij de realisatie van de bus. Nu de bus er eenmaal is, zorgt Onwijs voor nieuwe content voor het onderwijs en voor innovatieve applicaties op de multitouchtafel in de bus. Ook helpen we met het bijhouden van de website van De Columbus: www.decolumbus.nl.

 

 

De Columbus brengt de scholen op het Zeeuwse platteland de nieuwste technologie tot op het schoolplein!

Scholen

Veel scholen in Nederland maken al gebruik van de Onwijs educatieve software voor hun multitouchtafel of digibord. Hieronder een kleine selectie:

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

Op OBS De Esdoorn staat al geruime tijd een multitouchtafel, aangeschaft door de school bij een grote onderwijsleverancier. Helaas kon deze leverancier niet echt de geschikte multitouchprogramma’s voor de school leveren dus stond de tafel de laatste maanden werkeloos als een leuk object in de gang. Gelukkig kon Onwijs de school helpen; de school heeft een serie nieuwe applicaties besteld en de leerlingen kunnen nu weer voortvarend verder met multitouch!

 

Hoog Moersbergen, Bisschop Bekkers, Mosa Lira, De Meander, Maurice Maeterlinckschool, De Snijdersschool, De Sokkerwei, School met de Bijbel, etc.

 

Windows store apps

Spelen met dieren. Zoek de plaatjes bij elkaar, in allerlei combinaties, zoals oud-jong, foto-silhouet, deel-geheel, etc.
KleurenZoeker is een leuk spel voor de allerkleinsten. Zoek de plaatjes met de goede kleur.
Sleep de vormen naar de juiste plek. Met dit spel kunnen kinderen oefenen vormen te herkennen en maten te vergelijken
Kleurenpuzzel. Sleep de stukken naar de goede puzzel en maak alle vier de gekleurde vlakken compleet.
Sleep de stukken over het scherm naar de goede puzzel. Elke puzzel toont een ander seizoen.
Dieren voeren: geef alle dieren genoeg voer. Spel voor jonge kinderen om te leren tellen en optellen.
BreukenZoeker: vind de plaatjes met de aangegeven breuk. Breuken worden op verschillend manieren getoond.
Breukensommen. Maak van de losliggende breuken kloppende sommen en oefen het optellen van breuken, gelijknamig maken en helen uithalen.
KlankenCombi is een leuke manier om te oefenen bij het leren lezen. Het doel van het spel is simpel: zoek de woorden bij de plaatjes.
LetterZoeker: zoek de opgegeven letter. Met dit spel oefenen jonge kinderen het herkennen van letters.
Ook wel StippenTellen. Het is gratis, dus probeer het nou maar!
Maak puzzels van wereldberoemde schilderijen.
Maak de vier puzzels compleet door stukken van de ene naar de andere puzzel te slepen. Als alle puzzels compleet zijn krijg je informatie te lezen over de afgebeelde landen.
Een zoekspel over vormen en kleuren. Zoek de plaatjes met de opgegeven vorm én kleur.
Spel voor de jongsten om te leren tellen en aantallen en getallen te herkennen.
KoppelBreuken is een leuke manier om te oefenen met breuken, kommagetallen en procenten.
Zoek de plaatjes bij elkaar die met elkaar te maken hebben. Er kunnen verschillende verbanden zijn. Speel het samen en oefen je woordenschat.
SnapTables is een leuke manier om je kennis van de tafels te oefenen. Zoek de twee gelijkwaardige tegels bij elkaar.
TafelZoeker is een spel om je tafelkennis te oefenen. Zoek alle getallen uit de opgegeven tafel.
TafelWiel is een leuke manier om de tafels te oefenen. Sleep de getallen naar de goede plek op het wiel.
TopoNL is een spel om de basistopografie van Nederland te oefenen. Het begint met heel Nederland, daarna komen rondes met drie provincies.
Oefen je kennis van Engelse sterke werkwoorden. Zoek de verschillende tijden van hetzelfde werkwoord bij elkaar.
WoordenWiel helpt het oefenen van de eerste woorden. Sleep de letters naar de goede plek op het wiel.

Wageningen: Máxima

De koninklijke familie heeft kennis gemaakt met de MultiTouchtafel van Onwijs. Koningin Máxima heeft de tafel mogen bewonderen op de Hogeschool in Wageningen.