Musea

De Museum TouchTafel van Onwijs: 

educatief, innovatief, interactief en heel aantrekkelijk!

 

Met de Museum TouchTafel van Onwijs

  • bereikt u jong en oud
  • kunt u op eenvoudige en aantrekkelijke manier uw collectie ontsluiten
  • biedt u geinteresseerde bezoekers meer verdieping
  • kunt u interactieve games met uw eigen content laten ontwikkelen
  • heeft u een unieke museum TouchTafel, met een vormgeving die past bij de huisstijl van uw museum
  • ondersteunt u uw activiteiten
  • heeft u een extra hulpmiddel bij educatie

Actueel:

  • Feestelijke heropening Westlands Museum  met drie Onwijs multitouchtafels
  • Feestelijke heropening Museum Hellendoorn De Olde Noaber met Onwijs TipTile

 

Onwijs

Onwijs is specialist op het gebied van multitouch, educatie en presentatie. Zo hebben wij programma's gemaakt voor onder meer het British Museum, het Nationaal Archief, het Breda's Museum, Streekmuseum Crimpenerhof, Zeeuws Archief, Museum Strijen, Regionaal Archief Leiden, het onderwijs en bibliotheken.

 

Speciaal voor Musea en Archieven biedt Onwijs de keuze uit een groot aantal multitouchprogramma's. Hieronder vindt u een kleine selectie uit ons aanbod:

  • Een interactieve kaart van uw stad/dorp of regio met afbeeldingen, videofragmenten, documenten, geluidsfragmenten en/of kaarten.
  • Een interactieve afbeelding met uitleg over een bijzonder voorwerp uit uw collectie.
  • Een historische of thematische kaart met informatie over erfgoed in de buurt.
  • Historische digitale tijdlijn.
  • De historische canon of uw lokale historische canon.
  • Digitaal multitouch kwartetspel met afbeeldingen uit uw collectie.
  • Serious game voor de multitouchtafel.
  • Quiz

Hieronder vindt u een aantal filmfragmenten van een Onwijs multitouch interactieve kaart, onder meer van het verzet in WOII in Leiden, Industrial Revolution en Jugendstil:

 

 

 

We werken niet alleen voor multitouch, onze applicaties kunnen ook draaien op touchschermen aan de wand, of bijvoorbeeld op internet. Zo hebben we voor het 200-jarig bestaan van de Burgerlijke Stand de website www.allemaaloppapier.nl ontwikkeld in prettige samenwerking met een aantal verschillende Nederlandse archieven.

Onvergetelijk Museum

Onwijs is de trotse sponsor en ontwikkelaar van de Onvergetelijk Museumtafel. Deze software, ontwikkeld door Onwijs in samenwerking met het Stedelijk Museum en Van Abbemuseum, maakt kunst toegankelijk voor ouderen door heel Nederland. Voor eind 2019 zal de Onvergetelijk Museumtafel beschikbaar zijn op meer dan 400 BelevenisTafels.

 

Hololens

Onwijs heeft een Microsoft Hololens in huis. Deze augmented-reality-bril kan de drager programma's en 3D-objecten in de vrije ruimte laten zien, alsof ze er echt staan. Wij vinden dit een interessante technologie, dus zijn wij druk bezig om de mogelijkheden ervan te ontdekken en applicaties te ontwikkelen die interessant zijn voor onze klanten.

 

 

 

Wij zien veel potentiële toepassingen voor deze bril, bijvoorbeeld voor musea, om objecten uit de collectie tot leven te brengen, een persoonlijke rondleiding aan te bieden, of om informatiefilmpjes in de vrije ruimte af te spelen. Ook voor andere klanten zullen er interessante mogelijkheden beschikbaar komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Hololens in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee

 

Onwijs is altijd geïnteresseerd in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van computers en interactietechnologie. Net als bij de eerste multitouchtafel in 2008 vinden wij dat de "dubbele realiteit" van de Hololens unieke mogelijkheden biedt om gebruikers en technologie te verbinden.

 

Neem voor meer informatie contact op met Onwijs via telefoon of email.

De wereld van Kina

Onwijs heeft de software ontwikkeld voor drie touchscreens die deel uitmaken van de permanente tentoonstelling ‘Susketwiet’ in het Gentse natuurmuseum ‘De wereld van Kina’. Op de touchscreens kunnen jongeren en kinderen allerlei educatieve spellen spelen die naadloos aansluiten bij de tentoonstelling.

 

De touchscreens hebben alle drie een voorleesfunctie, zodat een groot deel van de educatieve spellen ook goed te maken is door blinden en slechtzienden. Twee van de drie touchscreens bevatten spelletjes en weetjes over de trekroutes, geluiden en het uiterlijk van vogels  Het derde scherm bevat een interactief naslagwerk over vogels gerangschikt op biotoop.

 

 

 

Limburgs museum

Binnenkort zal, naast het Stedelijk en het Van Abbemuseum, ook het Limburgs Museum op de Onvergetelijk MuseumTafel in de BelevenisTafel te vinden zijn. Vele ouderen in zorginstellingen in Nederland en België, die niet in de gelegenheid zijn om naar het museum toe te komen, kunnen zo toch gezamenlijk kijken, praten en genieten van een selectie uit de collectie van het museum.

 

De Kunsthal

In samenwerking met De Kunsthal en de Atlas van Stolk realiseert Onwijs het educatie LAB 'Beeldkraken. Je weet niet wat je ziet'. De tentoonstelling, die loopt van 2 februari tot 17 mei 2019 daagt bezoekers uit om op een interactieve manier een serie historische en recente afbeeldingen kritisch te bekijken en te analyseren. 

 

Op drie multitouchtafels worden bezoekers door middel van korte serious games geprikkeld om prenten, affiches en foto's aandachtig te bekijken. Daarnaast kunnen ze aan de slag met de, door Onwijs ontwikkelde, website Beeldkraken.nl.

 

 

Beeldkraken

Atlas van Stolk

Voor museum Atlas van Stolk, één van de belangrijkste beeldcollecties van Nederland, ontwikkelt Onwijs het onderwijsproject Beeldkraken. Beeldkraken is bedoeld om leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs kritischer te leren kijken naar beeldmateriaal, zodat ze beter leren omgaan met de beeldcultuur waarin ze opgroeien.

 

Bij een selectie prenten, foto's en affiches uit de collectie maakt Onwijs lesmateriaal. Beeldkraken is vrij te gebruiken via de website Beeldkraken.nl. 

 

 

Stedelijk museum

In samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum ontwikkelt Onwijs de Onvergetelijk Museumtafel. Deze nieuwe toepassing van de BelevenisTafel maakt het mogelijk voor mensen met dementie en hun dierbaren om op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te komen aan de hand van prikkelende vragen bij beroemde kunstwerken uit  de museumcollecties van beide musea. Voor eind 2019 zal de Onvergetelijk Museumtafel beschikbaar zijn op meer dan vierhonderd BelevenisTafels.

 

Kennemerland

In Museum Kennemerland wordt sinds het voorjaar van 2018 de MuseumTafel ingezet om de bezoekers op een interactieve en speelse manier extra informatie te bieden. Digitale kaarten, foto- en filmmateriaal zorgen voor aanvulling en verdieping van het verhaal dat door het museum wordt verteld.
Het is de bedoeling om vooral scholieren en ouderen via multitouch voor de geschiedenis van de regio te interesseren. De tafel zal onderdeel uit gaan maken van de leerlijn Erfgoed educatie Midden Kennemerland.

Groeningemuseum Brugge

 

Voor het Groeningemuseum in Brugge heeft Onwijs uitgebreide interactieve kaart ontwikkeld voor de indrukwekkende tentoonstelling Pieter Pourbus en de Vergeten Meesters. Op een grote 55" multitouchtafel wordt door middel van een kaart van Brugge het leven en het werk van verschillende Brugse schilders getoond uit de 16e eeuw. De getoonde kaart is een zeer gedetailleerde handgetekende kaart gemaakt door Marcus Gerards en is bekend bij elke Bruggenaar. Dankzij de analyse en digitalisatie van de kaart door Musea Brugge kan deze kaart nu tot in de kleinste details worden bewonderd op de tafel. De bezoekers van het museum kunnen aan de hand van bekende punten en gebouwen in de stad gemakkelijk informatie vinden over de plekken waar de schilders uit de 16e eeuw hun sporen hebben achtergelaten.

 

De tentoonstelling over Pieter Pourbus en de Vergeten Meesters en de bijbehorende multitouchtafel en kaart is van 12 oktober tot 21 januari 2018 te bewonderen in het Groeningemuseum Brugge.

Museum Strijen

De multitouchtafel in het streekmuseum in Strijen bevat een schat aan informatie over het heden en het verleden van Strijen en omgeving. Een enthousiaste groep vrijwilligers maakt van vrijwel elke tentoonstelling die er is geweest een nieuwe TipTile.

 

De Onwijs interactieve erfgoedkaart op de multitouchtafel laat informatie zien over de geschiedenis van de streek.

 

British Museum

Speciaal voor het British Museum in Londen heeft Onwijs voor de Sur40 een multitouch applicatie ontwikkeld met informatie over een aantal topstukken uit de collectie van het British Museum. De applicatie is bestemd voor een multitouchtafel in de educatie ruimtes van het museum, waar de scholen worden ontvangen die museumlessen krijgen.

 

 

 

Het museum heeft ons voorzien van prachtige foto's van topstukken uit hun collectie, waardoor je weer kunt zien dat het niet de techniek is die het belangrijkste is, maar de content.File:British Museum Great Court, London, UK - Diliff.jpg

 

De applicatie wordt niet door ons verkocht, maar we laten hem wel zien tijdens bijeenkomsten.    

 

 

 

 

Museum Hoeksche Waard

In Museum Hoeksche Waard staat een multitouchtafel met een set bijzondere applicaties. De informatie wordt gepresenteerd aan de hand van verschillende karakters, elk gewone mensen van vroeger. Zo zijn er bijvoorbeeld TipTiles, video's en spellen over de ambachtsvrouwe, het winkelmeisje, de dorpsdokter, en meer. Alle applicaties zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het museum en de vrijwilligers.

 

Krimpenerwaard

Op de prachtige locatie van Museum Krimpenerwaard staat een Onwijs multitouchtafel. Voor het museum heeft Onwijs een applicatie ontwikkeld die helemaal past bij de expositie. Omdat het museum beschikt over heel veel beeld- en videomateriaal, kunnen de bezoekers gedetailleerde informatie vinden op de multitouchtafel, informatie die wel interessant is, maar die niet meer paste op de panelen in het museum.

 

Ondergrond van de applicatie is een historische kaart van het gebied.

Breda's Museum

Het Breda's Museum is een jarenlange trouwe partner van Onwijs. In het museum staan twee multitouchtafels met twee prachtige kaarten uit de collectie. Omdat de kaarten bewaard moeten worden onder goede klimatologische omstandigheden, kunnen bezoekers de kaarten nooit van heel dichtbij bekijken, en al helemaal niet aanraken!

 

De kaarten zijn echter zo mooi en gedetailleerd, dat het museum de bezoekers graag meer willen laten zien.

Gelukkig bieden de Onwijs multitouchtafels met de interactieve kaartapplicatie een uitkomst! Bezoekers kunnen nu inzoomen op de kaarten, details bekijken en extra informatie lezen over de verschillende details van de kaart.

Museum Hellendoorn

Museum Hellendoorn presenteerde bij de feestelijke heropening in mei 2015 een mooi deel van de collectie met multitouch van Onwijs. Museummedewerkers hebben met TipTile een groot deel van de collectie ontsloten op hun multitouchtafel, en op touchschermen aan de wand.

Westlands Museum

Het Westlands Museum is na een grondige renovatie en een feestelijke heropening drie Onwijs multitouchtafels rijker.

 

Onwijs heeft voor de tafels verschillende applicaties ontwikkeld met content van het museum, oa:

 

- Canon van de kassen

- Tomatensorteerspel

- Tomaten Spair

- Westlands multitouch memory

 

Er komt nog een multitouch multimedia quiz over het Westland op de tafels.

TipTile Maker Online

TipTile in action

Intro

Tiptile is het eenvoudig te gebruiken pakket voor het maken en bekijken van presentaties op multi-touch tafels.  Het programma wordt gebruikt in het onderwijs en culturele instellingen als musea en bibliotheken, maar is ook geschikt voor bedrijfspresentaties op beurzen of in showrooms.

TipTile in actie

Wat is TipTile?

Een TipTile is een blokkenpatroon, waarin elk blok geopend kan worden om een foto te laten zien met daarbij tekst, video of audio. Het is een laagdrempelige manier om gebruikers informatie te tonen en te laten delen.

 

Geschiedenis

De eerste TipTile is gemaakt voor de actie Nederland Leest in 2009. Onderwerp van de actie was het boek Oeroeg van Hella Haasse. Een indruk van die TipTile is te zien op www.oeroeg.nl.

 

Zelf maken

Al gauw kwam de vraag naar andere vullingen en de mogelijkheid om zelf zo'n presentatie te maken. Om aan die vraag te voldoen is de TipTileMaker ontwikkeld.

Met de editor maak je in een handomdraai van een verzameling afbeeldingen een TipTile, die je daarna kunt uitbreiden met teksten, geluid of video.

TipTile op School

Hoewel TipTile van oorsprong een programma is voor multitouch devices, is er ook een versie, gericht op het onderwijs, die werkt op andere schermen, met name digitale schoolborden. Daarbij hoort een aangepaste editor, speciaal geschikt voor leerkrachten én leerlingen.

Meer weten?

Ga voor meer informatie naar:
www.tiptile.nl of
www.tiptileopschool.nl

www.tiptileonline.com

Schatverhalen

Schatverhalen van Walcheren is een crossmediaal project voor musea en archieven op Walcheren. Het project is gestart in 2006. Het doel van het project is om bij meer kinderen interesse te wekken voor de verschillende musea en archieven op Walcheren. Uniek aan het Schatverhalen project is dat vrijwel alle musea in de regio deelnemen. De Innovatie Cooperatie van de Rabobank Vlissingen ondersteunt en begeleidt het proces.

Schatverhalen

 

In totaal doen er 12 instellingen mee aan het project. Per museum of archief is er een stripverhaal, een set kijkwijzers en een voorleesverhaal en er is een begeleidende website en een promotievideo.

Centraal in de verhalen staat het tweetal Mo en Maatje.


In steeds verschillende tijden beleven zij avonturen. In het Vlissingen van de jonge Michiel de Ruyter duiken ze naar een schat, in de tijd van Mondriaan en Toorop ontdekken ze het 'licht van Domburg', ze ontmoeten Napoleon in een Zeeuws fort, gaan met Jacob van Roggeveen op ontdekkingstocht naar Paaseiland en krijgen het aan de stok met Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In december 2009 is de ontwikkelfase van het project officieel afgesloten. Al het materiaal is nu beschikbaar bij de deelnemende instellingen en op de website op www.schatverhalen.nl.

Letterkundig Museum

Onwijs werkt al jaren erg prettig samen met de mensen van het Letterkundig Museum in Den Haag.

 

Op de foto: Bart Chabot bekijkt de applicatie over Godfried Bomans in het Letterkundig Museum. Onwijs zorgde voor de applicatie, het museum voor het materiaal.