Bibliotheken

Onwijs is al jaren actief voor bibliotheken, al van voordat multitouch er was. Sinds de invoering van multitouch is Onwijs hét aanspreekpunt voor

bibliotheken over het gebruik van multitouch en de meerwaarde van het

gebruik van multitouch in de bibliotheek.

 

Speciaal voor bibliotheken heeft Onwijs een groot aanbod van multitouchprogramma’s en projecten voor educatie, doelgroepenbereik,

ouderen, cultureel erfgoed, informatie, leesbevordering en laaggeletterdheid.

 

Met een aanbod van ongeveer 200 multitouch applicaties voor bibliotheken, is er voor elke bibliotheek wel een multitouch applicatie bij Onwijs te vinden.

 

Naast de applicaties die we aanbieden via onze catalogus maken we ook regelmatig applicaties ‘op verzoek’. Dit zijn applicaties op maat gemaakt in overleg met onze klant en helemaal toegespitst op specifieke wensen en verwachtingen.

 

Referenties

Vele bibliotheken in binnen- en buitenland maken inmiddels gebruik van Onwijs multitouch.

 

Hier volgt een kleine selectie:

Bibliotheek Bilthoven, Bibliotheek Drunen, Bibliotheek Assen, Bibliotheek Heemskerk, Biblioplus, Bibliotheek BplusC Leiden, Bibliotheek Veenendaal, Bibliotheek HuizenLarenBlaricum, Bibliotheeknetwerk ZHZO, Biblioplus, Bibliotheek Rotterdam, Bibliotheek Middelburg, Bibliotheek Heusden en zo’n 30 bibliotheken in het Belgische West-Vlaanderen.

Bibliotheekcongres

Onwijs is aanwezig geweest op het Nationale Bibliotheekcongres 'Alles Kids!' in Assen. Deze dag stond onder meer in het kader van laaggeletterdheid bij volwassenen, een onderwerp waar Onwijs ook mee betrokken is. Met name het TaalPakket is hier belicht, als hulpmiddel voor bibliotheken en Taalhuizen.

 

 

Directeur Edith Zuiderent heeft hiernaast ook een lezing gehouden over dit thema, waarbij zij gebruik heeft gemaakt van nieuwe software die op dit moment bij Onwijs in ontwikkeling is om met behulp van moderne technologie de lezing interactief te maken. We hopen om deze applicatie, als hij eenmaal klaar is, breder in te zetten, onder meer in het volwassenenonderwijs.

Bibliotheek Rotterdam

De Taaltafel van Onwijs helpt Bibliotheek Rotterdam om laaggeletterden te helpen met het leren van de taal.

De mooie en innovatieve bibliotheek in het hartje van Rotterdam gebruikt sinds deze maand meerdere multitouchtafels van Onwijs.

Op de jeugdafdeling staat een TinyTouch. Dit is een ronde multitouchtafel op zithoogte, ontworpen voor kinderen. Er zijn spelletjes om van te leren en spelletjes met een actie- of puzzel-
element. Alle spellen zijn speciaal gemaakt om samen te spelen.Bibliotheek RotterdamTinyTouch

TipTile Maker Online

TipTile in action

Intro

Tiptile is het eenvoudig te gebruiken pakket voor het maken en bekijken van presentaties op multi-touch tafels.  Het programma wordt gebruikt in het onderwijs en culturele instellingen als musea en bibliotheken, maar is ook geschikt voor bedrijfspresentaties op beurzen of in showrooms.

TipTile in actie

Wat is TipTile?

Een TipTile is een blokkenpatroon, waarin elk blok geopend kan worden om een foto te laten zien met daarbij tekst, video of audio. Het is een laagdrempelige manier om gebruikers informatie te tonen en te laten delen.

 

Geschiedenis

De eerste TipTile is gemaakt voor de actie Nederland Leest in 2009. Onderwerp van de actie was het boek Oeroeg van Hella Haasse. Een indruk van die TipTile is te zien op www.oeroeg.nl.

 

Zelf maken

Al gauw kwam de vraag naar andere vullingen en de mogelijkheid om zelf zo'n presentatie te maken. Om aan die vraag te voldoen is de TipTileMaker ontwikkeld.

Met de editor maak je in een handomdraai van een verzameling afbeeldingen een TipTile, die je daarna kunt uitbreiden met teksten, geluid of video.

TipTile op School

Hoewel TipTile van oorsprong een programma is voor multitouch devices, is er ook een versie, gericht op het onderwijs, die werkt op andere schermen, met name digitale schoolborden. Daarbij hoort een aangepaste editor, speciaal geschikt voor leerkrachten én leerlingen.

Meer weten?

Ga voor meer informatie naar:
www.tiptile.nl of
www.tiptileopschool.nl

www.tiptileonline.com

Onderwijs: De Wijsbeer

De Wijsbeer is het multitouchprogramma voor kleuters.

 

De thema's van het Wijsbeerpakket sluiten naadloos aan bij de belevingswereld van kleuters. Het startpunt is altijd een TipTile (Interactieve fotocollage) waarmee het onderwerp verkend wordt. Hierna volgen twee speloefeningen waarin het onderwerp verder wordt uitgewerkt Het thema kan afgesloten worden met een ToetsTile.

 

Bij elk thema horen werkbladen en een handleiding met lessuggesties.

 

U vindt alle informatie op: www.wijsbeer.nl

 

 

 clipper

Toekomst Beelden

Beelden voor de Toekomst is een landelijk project, dat zich richt op het digitaliseren en ontsluiten van audioviseel archiefmateriaal, het zgn. audiovisueel erfgoed van Nederland. Daarbij worden televisie-, film-, foto- en geluidsarchieven gedigitaliseerd en gearchiveerd.

Een van de consortiumpartners in het project is de Vereniging Openbare Bibliotheken. De (vernieuwende) bibliotheken zijn bij uitstek de plaatsen waar het gedigitaliseerde materiaal aan een breder publiek gepresenteerd kan worden.
In het kader hiervan zijn bij vier bibliotheken pilotprojecten opgezet waarin concepten worden ontwikkeld om het beeldmateriaal aan te bieden.

VideoQuiz In opdracht van de Zeeuwse bibliotheek werkt Onwijs sinds 2008 aan de invulling van een concept dat zich met name richt op educatieve toepassingen, naast het ontsluiten voor een algemeen publiek.

Voor vier thema's is er onder andere videomateriaal geselecteerd en toegevoegd aan de Zeeuwse erfgoedportal geschiedeniszeeland.nl. Daarnaast is er een (educatieve) videoquiz ontwikkeld op basis van dit materiaal voor het Surface-platform. Van deze quiz is ook een webversie beschikbaar.
De quiz zal deel gaan uitmaken van de invulling van de OnderwijsServiceBus.

De geselecteerde thema's hebben allemaal te maken met het onderwerp Water, vanuit een regionaal, Zeeuws perspectief:

  • Watersnoodramp 1953
  • Deltawerken
  • Visserij in Zeeland
  • Scheepsbouw

Bij de ontwikkeling van de quiz is er van uitgegaan dat de inhoud aangepast en aangevuld kan worden met nieuw materiaal rond nieuwe thema's.

De resultaten van het project zijn op 16 december 2009 gepresenteerd op een symposium over digitale duurzaamheid in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg.

SkoolZone

Voor (en met) Bibliotheeknetwerk ZHD ontwikkelde Onwijs een hele nieuwe, innovatieve en interactieve internetversie Werkstukken- en Spreekbeurtenhulp: SkoolZone.

 

 

Alle Nederlandse bibliotheken kunnen zich aansluiten bij SkoolZone, via ZHD. SkoolZone helpt kinderen bij het maken van werkstukken en spreekbeurten. Een mooie rol is weggelegd voor de mediacoach van de bibliotheek.

 
Uniek aan deze webapplicatie, is dat we gebruik hebben gemaakt van onze ervaring met het maken van programma's voor touchschermen en multitouchtafels. De objecten op het scherm in de webapplicatie kun je met je muis 'oppakken'  en vrij over het scherm bewegen. Dat is een techniek die Onwijs goed beheerst, maar die je eigenlijk nooit tegenkomt op websites.

 

Nederland Leest

Nederland Leest is een terugkerend evenement in de Nederlandse bibliotheken.

 

Regelmatig ontwerpt Onwijs een speciale applicatie voor Nederland Leest. De eerste keer deden we dat in oktober 2009. In dat jaar stond het boek Oeroeg van Hella S. Haasse centraal.

 

clipperOp verzoek van de Vereniging Openbare Bibliotheken maakte Onwijs een programma over Oeroeg én de schrijfster voor multitouchtafels.

 

De applicatie ging op tournee langs een aantal bibliotheken door heel het land.

Daarnaast maakte Onwijs een speciale web-versie: www.oeroeg.nl.

 

 Ook in 2010 heeft Onwijs voor de landelijke actie Nederland Leest een programma voor de multitouchtafel ontwikkeld. Dit jaar was het boek De grote zaal van Jacoba van Velde centraal.

           

nll2010

In opdracht van het CPNB heeft Onwijs ook een korte filmimpressie gemonteerd over deze schrijfster.

 

Een flits van de Surface applicatie is te zien in het NOS journaal van 22 oktober.
Kijk voor meer informatie, de filmimpressie en een speciale webversie van de Onwijs multitouch-applicatie op NederlandLeest2010.nl.

 

In 2013 heeft Onwijs opnieuw een presentatie gemaakt voor de actie Nederland Leest, dit keer in

samenwerking met het Letterkundig Museum. 

Het onderwerp van de actie was dit jaar het boek Erik, of het kleine insectenboek van Godfried Bomans.

 

 

 

Veenendaal

Veenendaal tijdens de oorlog

Voor Bibliotheek Veenendaal ontwikkelde Onwijs een speciale multitouch applicatie over WO2. De applicatie bevat teksten, foto's en video's over Veenendaal rond en tijdens WO2. De Onderwerpen mobilisatie, evacuatie, bezetting, oorlogsslachtoffers en uiteindelijk de bevrijding krijgen aparte aandacht in de applicatie.

 

De Columbus

Op het Zeeuwse platteland rijdt een bus boordevol nieuwe technologie voor het onderwijs. Het is een bus van de Zeeuwse Bibliotheek, dus je kunt er ook nog terecht voor boeken.

 

In deze bus kunnen de Zeeuwse schoolkinderen kennis maken met het nieuwste van het nieuwste op het gebied van technologie in de klas. Wie durft er nog te zeggen dat het platteland achterloopt?

 

In De Columbus, met Louise Fresco en Alexander Rinnooij Kan.Onwijs heeft voor dit bijzondere project veel werk verricht. Zo hebben we onderzoek gedaan binnen het Zeeuwse onderwijs, we hebben gesproken met leerkrachten en met de mensen van de bibliotheek. Onze bevindingen staan in een adviesrapport, dat is gebruikt bij de realisatie van de bus. Nu de bus er eenmaal is, zorgt Onwijs voor nieuwe content voor het onderwijs en voor innovatieve applicaties op de multitouchtafel in de bus. Ook helpen we met het bijhouden van de website van De Columbus: www.decolumbus.nl.

 

 

De Columbus brengt de scholen op het Zeeuwse platteland de nieuwste technologie tot op het schoolplein!

Fotogalerij

Onwijs veel bibliotheken in Nederland gebruiken hun multitouchtafel dagelijks en met veel plezier. Een kleine foto-impressie...

 

 Zeeuwse Bibliotheek: Onwijs realiseerde hier het Kennispunt Zeeland, met een videowall, een vloerprojectie en vier multitouchtafels met applicaties voor jong en oud.

 

 Veel belangstelling voor de Onwijs multitouchtafel in Bibliotheek Hoeksche Waard.

 

  Lekker tekenen met de applicatie Vieze Vingers in Bibliotheek Enschede.

 

 Twee Toppers in Bibliotheek Huizen Laren Blaricum.

 

  Kritisch publiek: jeugd test Onwijs applicaties in Bibliotheek Amstelveen.

Bibliotheek Hilversum

De bibliotheek in Hilversum is nu twee schatten rijker. Begin 2016 ontving de bibliotheek de MobyTouch - een mobiele multitouch oplossing met het Taalpakket wat ook zeer geschikt is voor laaggeletterden. De MobyTouch heeft het initiatief de mensen die problemen hebben met lezen en schrijven te helpen. De MobyTouch en het Taalpakket zijn de moderne versies van de letterbakjes van de basisschool.